Veckans snackis

I fokus, här och nu!

- Ditt bästa och sämsta resmål ur tillgänglighetssynpunkt
Har du tips på tillgängliga resmål runt om i världen? Under höstlovsveckan var jag och min son Oscar på Rhodos. Eftersom veckans snackis handlar om bästa och sämsta resmål ur tillgänglighetssynpunkt hoppas jag att du vill dela med dig av dina reseupplevelser. I mina sociala medier kommer du också få läsa flera "recensioner" ur tillgänglighetssynpunkt om min nyligen genomförda resa till Rhodos. Följ mig på exempelvis Facebook så får du veta mer om allt från gamla samt nya Rhodos och Lindos samt Mythos Beach resort och restaurangen Carusell.
​​​​​​​
Jag har rest mycket i mitt liv, besökt många länder. Ibland befinner jag mig i otillgängliga miljöer, men alltid har det gått bra. En detalj jag dock irriterar mig över är svårigheten att som rullstolsanvändare boka billigare sista minuten resor. Eftersom jag vill hinna kontrollera resmålets tillgänglighet bokar jag i god tid. Vad är din erfarenhet av sista minuten resor?

Ett aktuellt ämne står i fokus

Veckans snackis är ett populärt samtalsämne utifrån en aktuell samhällshändelse eller ett hett debattämne. Ett nytt ämne varje vecka, gärna lösningsfokuserad och kryddad med humor och positivitet. Ett effektfullt sätt att förändra och även förbättra samhället med. Ämnet pressenteras här och du får kommenter, reagera, engagera, debattera och tycka till hur mycket du vill i mina sociala mediekanaler. Genom veckans snackis får vi möjlighet att, med hjälp av ett aktuellt ämne, skapa både engagemang, erfarenhetsutbyte och inspiration bland oss alla. ​​​​​​​Jag prioriterar alltid mångfald och tillväxt.

Ett exempel i närtid: Ryssland invaderar Ukraina. Då blir ett aktuellt och viktigt ämne för oss svenskar hur vi i Sverige kan skydda oss från ryssen. Har vi skyddsrum åt alla i vårt land? Jag utvecklar frågan och drar den ett steg längre. Hur kommer rullstolsanvändare ner i skyddsrummen? Hinner personer med funktionsnedsättning överhuvudtaget ta skydd innan de ryska flygplanen kommer? Är vårt samhälle anpassat efter mångfalld?

Ytterligare ett exempel som jag vill associera med veckans snackis:


Det var Kvinnodagen för några år sedan. Jag uttryckte mig då offentligt att jag inte firar denna dag. Då uppstod diverse rabalder och ifrågasättande inom olika kretsar, allt från politiska till mer privata. Folk ifrågasatte hur jag kunde agera på det här viset. 

En rullstolsburen kvinna är i många fall betydligt mer utsatt, samtidigt som kvinnojouren har en skyddslägenhet på tredje våningen utan hiss. Hur gör vi här? Varför ser det ut så här? För mig handlade det om att det finns allt för många människor som åsidosätts och inte prioriteras som de borde, på grund av att det brister i mångfaldsanpassningar.

Jag kan fira Kvinnodagen men det finns så många brister som behöver åtgärdas innan vi faktiskt med gott samvete kan fira alla kvinnor i vårt samhälle, på lika villkor. Jag förklarade för de ifrågasättande parterna hur jag tänkte och menade med mitt inlägg, skapade debatt, engagemang, inspiration och spred en större förståelse för mångfald.

Kontaktuppgifter

Livet rullar vidare -
Lars-Göran Wadén
​​​​​​​
0707 662409
larsgoranwaden@gmail.com