Veckans snackis

Arkiv!

- Annorlunda "Funkis"-nyheter
Personer med funktionsnedsättning framställs nästan bara på två sätt i media. Den ena varianten är hjälten som trotts diagnosen eller olyckan klarar sig bra. Media gör personen med funktionsnedsättning till hjälte vare sig det handlar om att lämna barn på förskolan eller klättra upp på världens högsta berg. Det andra är ”tycka-synd-om-varianten”. Personen med funktionsnedsättning ser ledsen ut i bild och assistansen är indragen, otillgänglighet diskriminerar eller färdtjänsten är så försenad att stackaren missar julfirandet med släkten.

Den här veckans snackis ställer frågan – Finns det andra ”Funkis”-nyheter? Annorlunda saker där en person inte framställs som varken hjälte eller någon vi ska tycka synd om. Min plan är att försöka fylla mina sociala medier med annorlunda ”Funkis” saker där personer med funktionsnedsättning exempelvis framställs ”annorlunda”. Och nu behöver jag din hjälp. Har du exempel på annorlunda funkis-nyheter så är jag tacksam om du delar med dig.
Avslutningsvis vill jag tydligt poängtera att inget är rätt eller fel. Jag sträcker ut min hand och ber dig våga. Vad som är annorlunda för dig känns kanske inte annorlunda för någon annan, men strunta i det och våga dela med dig av det du anser vara en annorlunda funkis-grej.

Ett aktuellt ämne står i fokus

Veckans snackis är ett populärt samtalsämne utifrån en aktuell samhällshändelse eller ett hett debattämne. Ett nytt ämne varje vecka, gärna lösningsfokuserad och kryddad med humor och positivitet. Ett effektfullt sätt att förändra och även förbättra samhället med. Ämnet pressenteras här och du får kommenter, reagera, engagera, debattera och tycka till hur mycket du vill i mina sociala mediekanaler. Genom veckans snackis får vi möjlighet att, med hjälp av ett aktuellt ämne, skapa både engagemang, erfarenhetsutbyte och inspiration bland oss alla. ​​​​​​​Jag prioriterar alltid mångfald och tillväxt.

Ett exempel i närtid: Ryssland invaderar Ukraina. Då blir ett aktuellt och viktigt ämne för oss svenskar hur vi i Sverige kan skydda oss från ryssen. Har vi skyddsrum åt alla i vårt land? Jag utvecklar frågan och drar den ett steg längre. Hur kommer rullstolsanvändare ner i skyddsrummen? Hinner personer med funktionsnedsättning överhuvudtaget ta skydd innan de ryska flygplanen kommer? Är vårt samhälle anpassat efter mångfalld?

Ytterligare ett exempel som jag vill associera med veckans snackis:


Det var Kvinnodagen för några år sedan. Jag uttryckte mig då offentligt att jag inte firar denna dag. Då uppstod diverse rabalder och ifrågasättande inom olika kretsar, allt från politiska till mer privata. Folk ifrågasatte hur jag kunde agera på det här viset. 

En rullstolsburen kvinna är i många fall betydligt mer utsatt, samtidigt som kvinnojouren har en skyddslägenhet på tredje våningen utan hiss. Hur gör vi här? Varför ser det ut så här? För mig handlade det om att det finns allt för många människor som åsidosätts och inte prioriteras som de borde, på grund av att det brister i mångfaldsanpassningar.

Jag kan fira Kvinnodagen men det finns så många brister som behöver åtgärdas innan vi faktiskt med gott samvete kan fira alla kvinnor i vårt samhälle, på lika villkor. Jag förklarade för de ifrågasättande parterna hur jag tänkte och menade med mitt inlägg, skapade debatt, engagemang, inspiration och spred en större förståelse för mångfald.

Kontaktuppgifter

Livet rullar vidare -
Lars-Göran Wadén
​​​​​​​
0707 662409
larsgoranwaden@gmail.com